


Oto potrawa z cyklu „zgadnij, ciociu, z jakiego to mięsa?”. Ciocia się głowi i wymienia kolejne gatunki, a my radośnie krzyczymy „w tym nie ma ani grama mięsa!”. Taki właśnie jest ten pieczony pasztet – do złudzenia może mylić się naszym gościom z mięsną potrawą, a ich zdziwienie i zachwyt nie mają końca, gdy informujemy ich, że to pyszne to po prostu seler!
Składniki:
Przygotowanie:
Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy warzywa do ostygnięcia. Następnie selera, cebulę i czosnek mieszamy z bułką tartą, żółtkami, pianą z ubitych białek oraz z przyprawami. Masę przekładamy do aluminiowej foremki do pieczenia lub do keksówki natłuszczonej olejem. Pasztet pieczemy przez ok. godzinę lub do momentu zrumienienia w 180ºC.
Co zamiast bułki tartej? otręby owsiane drobno mielone mogą być? musi być bezglutenowo…
Ojej, jasne, że tak! Miałam o tym napisać i mi umknęło
Otręby jak najbardziej będą dobre i myślę, że nawet nie trzeba ich mielić
A to ubite białko można zastąpić czymś wegańskim? W owsie często występują zanieczyszczenia glutenem, a nie mam dostępu do czystego, można użyć kaszki kukurydzianej?
Seler oczywiście zostaje.
Szczerze mówiąc nie mamy pojęcia czym zastąpić jajka, inaczej pewnie byśmy o tym wspomnieli. Jednak są osoby, które piszą, że po prostu wykluczyły jajka z przepisu i pasztet nadal był bardzo dobry. Ewentualnie pozostaje eksperymentowanie z ubijanie papki z siemienia
Bardzo fajny pasztet
Już nie mogę się doczekać kiedy poznam jego smak
Zabieram przepis
Zrobiłam – polubiłam – rodzina też
Zaskoczyło mnie, że nawet „mięsna”, tradycyjna część rodziny w nim zasmakowała. Robiony był w wersji z jajami, ale zamiast bułki tartej dodałam otręby owsiane. Ogólnie: bardzo puszysty, delikatny (w smaku również) i kruchy. Dla osób, które wolą bardziej zdecydowany smak: można podać z odrobiną chrzanu śmietankowego. Pyszna przekąska.
Dzięki za przepis.
ale pyszny wyszedł!!! mniam!!!
Ja dopiero zaczynam swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem i rezygnacją z potraw mięsnych (czego rodzina oczywiście nie jest w stanie zrozumieć).
Przepis jest świetny! Dziękuję i proszę o więcej
pozdrawiam
Jajka można zastąpić siemieniem lnianym. Ok 1 i 1/2 łyżki na jajko. W przypadku 3 jaj – 4, 4 i pół łyżki siemienia.
Ile pasztet wytrzyma w lodowce?
Zachowując dobry smak ok. 5 dni.
Jaka wielkosc foremki nalezy uzyc dla tych proporcji?
Taką standardową keksówkę ok 30x10cm
A mozna dodać czosnek granulowany bo nie mam zwykłego jesli tak to ile?
Niby można, ale ja uważam, że ma strasznie sztuczny smak! 1 łyżeczkę – dwie?