• keks tradycyjny mocno bakaliowy

    dodano Listopad 21, 2013 przez w Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie

    To typowe jesienne ciasto. Nie jest wymagające ani czasochłonne, a jeszcze większą zaletą jest to, że zawsze wychodzi. Zawiera kilka garści zdrowych dodatków, jest przepyszne, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Na moim króluje w dni kalendarzowo świąteczne i inne rodzinne okazje. Tym samym ogłaszam start dla przepisów świątecznych!

    Porcja na 2 blaszki keksówki

    Składniki:

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 5 jajek
    • ¾ szklanki cukru
    • 1 kostka margaryny
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka spirytusu
    • 2 łyżki oleju
    • 100g suszonych owoców np. rodzynek
    • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
    • 100g skórki pomarańczowej

     

    Przygotowanie:

    Margarynę utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka. Gdy uzyskasz jednolitą, gęstą konsystencję wrzuć posiekane bakalie, wlej spirytus wraz z olejem i ponownie wymieszaj. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Wykładaj łyżką do form i piecz w temperaturze 150ºC, do momentu aż się mocno przyrumieni (40-50 minut).

    keks tradycyjny mocno bakaliowy

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>