


Mamy już 1000 fanów! Tak, to ten moment! Bardzo podniosły, a u nas również bardzo pyszny. Przedstawiam Wam przepis na proste w wykonaniu, a pyszne w smaku ciasto kawowo-orzechowe przełożone kawową bitą śmietaną. Podawać w towarzystwie oznak jesieni!
Składniki na wegańskie spody:
Przygotowanie ciasta:
Mleko sojowe ubić trzepaczką z octem i odstawić na parę minut. Zmieszać w dużej misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do mleka sojowego dodać olej i kawę, zamieszać trzepaczką. Płynną mieszankę przelać do miski z suchym miksem. Wszystko dokładnie wymieszać, a najlepiej ubić mikserem. Dodać mielone orzechy. Ja upiekłam ciasto na dwa razy, jako dwa oddzielne, ale oczywiście można upiec je całe od razu i przekroić na dwa. Zatem w zależności od wyboru przygotowujemy jedną lub dwie formy i wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut w 180ºC.
Składniki kremu:
Przygotowanie kremu:
Ubijać śmietanę mikserem, aż osiągnie w miarę gęstą konsystencję. Następnie dodać fixy do śmietany oraz cukier puder i ubijać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodać kawę.
Gdy ciasto już ostygnie przekładamy je kremem, zostawiając część na wierzch, który dodatkowo dekorujemy roztopioną czekoladą i połówkami orzechów. Życzymy smacznego, drodzy fani! =)
Gratulacje
A ciasto smakowite