• jabłkowe szczęki

    dodano Październik 15, 2013 przez w Bezglutenowa, Desery, Imprezy, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Na specjalną okazję, Ovowegetariańska, Pozostałe, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    W Polsce zwyczaj jeszcze mało znany, ale Halloween zbliża się wielkimi krokami i o ile w duchy wierzyć nie musimy to pobawić się w kuchni nie zaszkodzi! Zawsze fajnie jest wyprawić imprezę okolicznością dla przyjaciół z takimi cudeńkami.

    Składniki:

    • jabłka Granny Smith
    • dżem np. malinowy
    • migdały

     

    Przygotowanie:

    Migdały należy moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin lub w gorącej min. 30 minut. Dzięki temu łatwo zeskrobiemy z nich skórkę i wytniemy zębiska naszego jabłkowego potwora. Gdy już mamy przygotowane zęby, kroimy jabłka na ćwiartki, z których wykrawamy kolejną cząstkę, na wzór otwartej szczęki. Nakładamy dżem i mocujemy ząbki i oto potworki są gotowe!

    Nie myślcie, że te szczęki to efekt jedynie wizualny. Granny Smith, dżem malinowy i migdały świetnie się razem komponują, aż sama byłam zadziwiona jak dobrze!

    jablkowe-szczeki

    Print Friendly
    Udostępnij!

4 komentarzy

  1. Kam cia pisze:

    świtny pomysł na zachęcenie dziecka do spożycia czegoś słodkiego, ale przed wszystkim słodko – zdrowego :)

  2. http://zcukrempudrem.blogspot.com/ pisze:

    szczęki wbiły mnie w klawiaturę, po prostu rewelka ! na pewno przepis podam dalej, świetne !

Odpowiedz na „meryAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>