• naleśniki z dynią

    dodano Październik 10, 2013 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Mączne, Przepisy wegetariańskie

    W tym roku wprost zakochałam się w dyni, dlatego tak dużo przepisów możecie znaleźć na vegestrefie. Po raz kolejny wykorzystałam puree, tym razem do przygotowania ciasta naleśnikowego z dynią. Można je posłodzić albo posolić i doprawić na ostro, jest uniwersalne i naleśniki będą świetnie smakować z każdym farszem!

    Składniki:

    • 1 szkl. puree z dyni
    • 1 szkl. mąki pszennej (pół na pół białej z pełnoziarnistą)
    • 350ml mleka
    • 2 jajka
    • 2 łyżki oleju
    • cukier/sól

     

    Przygotowanie:

    Zmiksować mleko z jajkami, stopniowo dodawać mąkę. Dolać olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (nawet do słodkiej wersji warto dodać szczyptę). Do wersji z cukrem polecam wanilię, imbir i kardamon, zaś na słono curry, cayenne i pieprz czarny. Naleśniki smażymy z obu stron bez użycia oleju do smażenia – świetnie sobie radzą bez tego. Życzę wymyślnych farszów i smacznego!

    nalesniki-z-dynia

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi

3 komentarzy

  1. gin pisze:

    Dynię po prostu uwielbiam! A naleśniki z dynią to naprawdę świetny pomysł :)

  2. Darek pisze:

    JAJKA?? WEGAŃSKI????

    • mery pisze:

      A kto powiedział, że wegański? :) Jest w kategorii „Przepisy”, czyli wszystkie przepisy WEGETARIAŃSKIE ze strony ;)

Odpowiedz na „meryAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>