• francuskie poduszki z gruszką i granatem

    dodano Październik 1, 2013 przez w Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Dzień robienia tych poduszek był przeklęty – wiele rzeczy w kuchni nie wyszło,a Kristof jechał już z aparatem. Trzeba było zrobić coś na szybko, więc chwyciłam płat ciasta francuskiego, gruszki, granat i powstały te poduszki (dzięki, Ania za nazwę!).

    Składniki:

    • płat ciasta francuskiego
    • 2-3 gruszki
    • 1/2 granatu
    • cukier waniliowy
    • imbir, cynamon
    • goździki

     

    Przygotowanie:

    Zagotować 2 szklanki wody z cukrem waniliowym, imbirem, cynamonem oraz kilkoma goździkami. Pokroić gruszki na cienkie plasterki i wrzucić do wrzątku. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Ostudzić i odstawić do wystygnięcia. Wyciągnąć pestki z granatu i odsączyć sok. Ciasto francuskie pokroić w poprzek na cztery części. Nakładać gruszki, pestki granatu i formować „poduszki”. Piec w ok. 200ºC przez 10-15 minut, aż będą rumiane. Smacznego!

    poduszki-z-gruszka-i-granatem

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi ,

2 komentarzy

  1. -kasia pisze:

    W cieście francuskim jest chyba sporo masła, co ? :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>