• wegańskie pierogi z zieloną soczewicą i papryką

    dodano Październik 18, 2013 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Mączne, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Nadszedł czas na pierogi, czyli to, co charakterystyczne i niezastąpione w naszej Polskiej kuchni. Dobrze doprawiony farsz to podstawa, dlatego jeżeli nie będziemy bali się przypraw, nasze danie nabierze wyrazistości, a my będziemy cieszyć się pełnią smaku.

    wegańskie pierogi z zieloną soczewicą i papryką

    Ilość składników na ok. 20-30 sztuk

    Składniki na farsz:

    • ¾ szklanki zielonej soczewicy
    • 1 świeża papryka czerwona
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, cząber, majeranek
    • olej

    Składniki na ciasto:

    • 3 szklanki mąki pszennej
    • ¾ szklanki ciepłej wody
    • sól

     

    Przygotowanie farszu:

    Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę siekamy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy przez około 5-10 minut, aż papryka lekko zmięknie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i mielimy przez maszynkę lub przy użyciu blendera.

    Przygotowanie ciasta:

    Na stolnicy rozsypujemy mąkę z solą i polewamy równomiernie wodą. Łączymy składniki i zagniatamy wolne, luźne i nie zbite ciasto. W przypadku, gdyby kleiło się rąk dodajemy niedużą ilość mąki, jednak nie należy przesadzać, aby ciasto nie było zbyt twarde.

    Farszem nadziewamy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy po minucie od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Można podawać z sosem pieczarkowym lub polane olejem rzepakowym.

    Smacznego!

    wegańskie pierogi z zieloną soczewicą i papryką

    Print Friendly
    Udostępnij!

4 komentarzy

  1. kikimora pisze:

    Pierogi z soczewicą- me gusta ^^ Z papryką chyba jeszcze nie próbowałam, jak tylko będę miała okazję do klejenia pierogów to pokuszę się o taki farsz

  2. zachwycona pisze:

    Robiłam i są bardzo dobre :) Rodzinie też smakowały. Wracam do sprawdzonego przepisu i przygotowuję je po raz drugi.

  3. pychotka pisze:

    Pierogi są meggaa! Mój mięsożerny narzeczony zajada się nimi, aż mu się uszy trzęsą! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>