


Nadszedł czas na pierogi, czyli to, co charakterystyczne i niezastąpione w naszej Polskiej kuchni. Dobrze doprawiony farsz to podstawa, dlatego jeżeli nie będziemy bali się przypraw, nasze danie nabierze wyrazistości, a my będziemy cieszyć się pełnią smaku.
Ilość składników na ok. 20-30 sztuk
Składniki na farsz:
• ¾ szklanki zielonej soczewicy
• 1 świeża papryka czerwona
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• przyprawy: sól, pieprz czarny, cząber, majeranek
• olej
Składniki na ciasto:
• 3 szklanki mąki pszennej
• ¾ szklanki ciepłej wody
• sól
Przygotowanie farszu:
Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę siekamy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy przez około 5-10 minut, aż papryka lekko zmięknie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i mielimy przez maszynkę lub przy użyciu blendera.
Przygotowanie ciasta:
Na stolnicy rozsypujemy mąkę z solą i polewamy równomiernie wodą. Łączymy składniki i zagniatamy wolne, luźne i nie zbite ciasto. W przypadku, gdyby kleiło się rąk dodajemy niedużą ilość mąki, jednak nie należy przesadzać, aby ciasto nie było zbyt twarde.
Farszem nadziewamy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy po minucie od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Można podawać z sosem pieczarkowym lub polane olejem rzepakowym.
Smacznego!
Pierogi z soczewicą- me gusta ^^ Z papryką chyba jeszcze nie próbowałam, jak tylko będę miała okazję do klejenia pierogów to pokuszę się o taki farsz
Robiłam i są bardzo dobre
Rodzinie też smakowały. Wracam do sprawdzonego przepisu i przygotowuję je po raz drugi.
Pierogi są meggaa! Mój mięsożerny narzeczony zajada się nimi, aż mu się uszy trzęsą!