


Nie ma się co oszukiwać – lato już przeminęło! Zrobiło się chłodno, szybciej zmierzcha, liście powoli zaczynają opadać z drzew. Jednak dla wegetarian i wegan jesień jest świetną porą – pełną rozmaitych warzyw i owoców w niskich cenach, z których można wyczarować pyszne potrawy. Zaczynamy jesień, moi drodzy!
Składniki:
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na dużych oczkach obraną cukinię, puree z dyni i zalewamy całość bulionem. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut. Kosztujemy i ewentualnie dodajemy więcej przypraw. Zupa gulaszowa o pięknym kolorze gotowa!
dzisiaj robiłam zupe wyszła niesamowita…
W jaki sposob zrobiliscie bulion ?
Nie mam stałego przepisu. Po prostu na ok. 1 litr wody wrzucam 2 średnie marchewki, 1 pietruszkę, 1/2 selera, pora i mnóstwo ziół i przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, majeranek, zioła prowansalskie, czasem słodka papryka, sól i pieprz. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na średnim ogniu przez ok. godzinę