• ciasteczka dyniowe

    dodano Wrzesień 7, 2013 przez w Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Przepis na te ciasteczka jest dziecinnie prosty, a ich smak – nieziemski! W rozkwicie sezonu na dynię proponuję zrobić je przynajmniej raz.

    Składniki:

    • 1 szkl. puree z dyni (przepis)
    • 3/4 szkl. cukru
    • 2 szkl. mąki pszennej
    • 1/2 szkl. margaryny Planta
    • 1/2 szkl. rodzynek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • wanilia
    • szczypta soli

    Przygotowanie:

    Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Margarynę roślinną miksujemy przez chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę, a na końcu wrzucamy rodzynki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasteczka formujemy w lekko omączonych rękach, gdyż ciasto jest klejące i układamy na papierze do pieczenia. Przygotowane formy wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasteczka 12-15 minut, aż będą złote. Schłodzone można przybrać rozpuszczoną, gorzką czekoladą i pestkami dyni – pycha!

    ciasteczka-dyniowe

    Print Friendly
    Udostępnij!

1 komentarz

  1. Kamciss pisze:

    Pyszne ciasteczka! Nic tylko chrupać :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>