


Żółty, gorący piasek, czysta woda w pięknym, niebieskim oceanie i palmy kokosowe, uginające się od orzechów – tak najczęściej wyobrażamy sobie dobrobyt i wspaniałe wakacje w ciepłych krajach. Palma kokosowa rzeczywiście może być symbolem bogactwa, gdyż daje nam produkty o cudownych właściwościach, z których dzięki importowi możemy korzystać we wszystkich zakątkach świata.
Palma kokosowa występuje głównie w południowej Azji oraz w północnych regionach Ameryki Południowej. Przez ludność tych kontynentów palma nazywana jest „drzewem dostarczającym wszystkiego, co potrzebne do życia”, „drzewem tysiąca zastosowań” oraz krótko i treściwie „drzewem życia”. Przeczytajcie artykuł, aby dowiedzieć się co takiego może nam zaoferować palma, że zasłużyła na tak wielkie miana.
Woda kokosowa
Inaczej nazywana sokiem kokosowym, to płyn, który znajduje się w zielonym, niedojrzałym jeszcze kokosie. Zapytane o sekret swej urody modelki Victoria’s Secret odpowiadają krótko – woda kokosowa. Okazuje się bowiem, że płyn ten zawiera związki stymulujące syntezę kolagenu, a więc białka odpowiedzialnego za jędrność i elastyczność skóry. Co więcej, obecne są w niej również antyoksydanty, które chronią nasz organizm przed starzeniem się. Z całą pewnością na urodę modelek mają także wpływ liczne pierwiastki zawarte w soku jak np. żelazo, magnez, fosfor, a szczególnie cynk, mający dobroczynny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Skład wody kokosowej jest bardzo podobny do naszego osocza, dzięki czemu stanowi ona płyn o idealnym składzie dla sportowców, osób odwodnionych oraz wyczerpanych. Zawiera także więcej elektrolitów od wszelkich płynów izotonicznych przeznaczonych dla sportowców.
Czy wiesz, że…
ze względu na podobieństwo składu wody kokosowej do ludzkiego osocza, podczas II wojny światowej używano jej jako płynu do transfuzji oraz do przemywania ran?
Dodatkowo sok kokosowy obfituje w bioaktywne enzymy, zatem ten egzotyczny płyn wcale nie jest ciężkostrawny, a wręcz przeciwnie – wspomaga trawienie.
Olej kokosowy
Tłuszcz otrzymywany z kokosów długo wzbudzał kontrowersje w świecie dietetyki, gdyż jego skład to głównie tłuszcze nasycone (90% obecnych w oleju kokosowym tłuszczy), które nie mają pochlebnej opinii, wszak mówi się, że od nich tyjemy, zapychają się nam tętnice a narządy zostają otłuszczone. Okazało się jednak, że olej kokosowy pomimo takiego składu, jest wolny od wszelkich domniemanych wad tłuszczów nasyconych. Na koniec badań kokos został okrzyknięty mianem „superfood” – super jedzenia. Skąd tak wielka zmiana w postrzeganiu tego orzecha?
Czy wiesz, że…
tłuszcz w oleju kokosowym jest złożony głównie z MCT, czyli średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które nie wymagają trawienia oraz aktywnego transportu, dzięki czemu szybko trafiają do wątroby, dając nam natychmiastowe źródło energii?
Poza kolejnymi, licznymi korzyściami dla urody, w oleju kokosowym najważniejsza jest zawartość pewnego kwasu tłuszczowego. Z całości tłuszczu jaki zawiera kokos, aż 50% to kwas laurynowy. Związek ten w naszym organizmie pod wpływem kolejnych procesów przekształca się w monolaurin. To właśnie ten ostatni ma cudowne właściwości, gdyż wykazano, że jest zdolny niszczyć cząsteczki wirusa HIV, opryszczki oraz grypy. W obliczu takich wyników pozostaje jedynie włączyć olej kokosowy do diety!
Cukier z pąków palmy kokosowej
Oto kolejna substancja słodząca, która pomoże wyeliminować nam tradycyjny cukier z naszych kuchni oraz diet. Dlaczego ten cukier miałby być lepszy? Otóż przede wszystkim jest cukrem nierafinowanym, więc spożywamy go w nieoczyszczonej, naturalnej formie. W odróżnieniu od tradycyjnego cukru nie są to puste kalorie, gdyż ten z pąków palmy kokosowej zawiera także związki organiczne – potas, magnez, cynk, żelazo oraz fosfor, a także witaminy B1, B2, B3 i B6. Jednak jego największą zaletą jest niski indeks glikemiczny – zaledwie IG =35! Oznacza to, że jest stałym źródłem energii, długo podnosząc poziom glukozy w naszej krwi. To doskonała wiadomość dla cukrzyków, którzy unikają „skoków” poziomu tego związku.
Czy wiesz, że…
indeks glikemiczny miodu wynosi 60, IG tradycyjnego, białego cukru = 65, IG syropu z agawy = 60-90?
Na pewno teraz dostrzegacie jak wiele zalet posiada orzech kokosowy, nawet kiedy jest jeszcze tylko pączkiem kwiatowym. Warto zatem zaopatrzyć się w dobrodziejstwa, jakie oferuje nam palma kokosowa. Pamiętajmy jednak, że należy wybierać produkty najwyższej jakości. Firma Naturapharm oferuje wyłącznie takie artykuły – wyprodukowane z kokosów z certyfikowanych upraw ekologicznych, bez dodatków konserwujących. Produkty te ze względu na swoje właściwości doskonale oddają istotę cytatu obranego za motto firmy Naturapharm – „Chodzi o to, aby umrzeć młodo możliwie jak najpóźniej” i te słowa polecamy zapisać sobie w sercu i pamiętać o nich, sięgając po kokosowe przysmaki.