


Orzechy są znane głównie jako składnik bakalii, których używa się podczas przygotowań do świąt. Kojarzą się także ze słoną przekąską z puszki, albo smakami ciast, lodów czy nawet chrupek. Zostały sprowadzone do roli nieznaczącego dodatku, co stanowi wielką pomyłkę, ponieważ są ogromnie wartościowe. Właśnie dlatego zostały przeze mnie zakwalifikowane do podstaw diety wegetariańskiej.
Cenne tłuszcze
Orzechy w diecie wegetariańskiej stanowią źródło przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega, zaliczanych do najcenniejszych nienasyconych tłuszczy. Kwasy te mają duże znaczenie dla naszego zdrowia i urody wpływając na sprawność układu krwionośnego, ograniczenie wchłaniania cholesterolu, regulację syntezy hormonów – szczególnie płciowych oraz wspomagają budowę tkanki nerwowej, poprawiając nasz nastrój i chroniąc przed skutkami stresu, przyspieszają procesy gojenia oraz wpływają dobroczynnie na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Najbardziej zasobne w wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niedoścignione orzechy włoskie Zawartość tłuszczu w orzechach jest bardzo duża – od ok. 50 do ok. 60g/100g. Należy jednak pamiętać, że są to wartościowe tłuszcze. Jednak ze względu na taką wysoką zawartość tłuszczu orzechy nie nadają się dla wszystkich. Objadać nie powinny się szczególnie osoby z nadwagą oraz osoby mające problemy z wątrobą, trawieniem czy choćby wrzodami żołądka.
Orzechowe minerały
Orzechy są skarbnicą potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Wśród najbardziej zasobnych w te związki królują orzechy pistacjowe, które zawierają ponad 1000mg potasu w 100g oraz aż 6,7mg żelaza. Najpopularniejsze wśród Polaków mięsa – kurczak oraz wieprzowina oscylują wokół 1mg żelaza/100g produktu. Mimo tego świat wciąż obiega opinia, że wegetarianie nie są w stanie zapewnić sobie odpowiedniej dawki żelaza i co gorsze, słowa te wypowiadają najczęściej leczący nas lekarze. Powracając – najobfitsze w magnez są migdały, które razem z orzechami laskowymi zapewnią zdrowie i siłę sercu, również dzięki witaminie E.
Witaminy
Choć orzechy wyglądają dość niepozornie, dzięki temu, że są suche i brązowe to jednak zwierają dużo witamin, Są to głównie witamina E oraz cała gama witamin z grupy B. Już 25g orzechów laskowych zapewni dzienną dawkę witaminy E. Ze względu na tiaminę B1 pistacje dostają kolejne wyróżnienie. Z kolei w witaminę B2 uzbroją nas migdały. Zaś w witaminę B3 bardzo bogate są orzeszki ziemne, które zawierają jej średnio 13 razy więcej od innych orzechów.
Warto także wspomnieć, że orzechy to doskonałe źródło białka. Zawierają go, bowiem, tyle samo, a niejednokrotnie więcej niż mięso. Orzechy zdecydowanie należą do najzdrowszych przekąsek. Możemy z nich także korzystać dodając je do dań głównych, sałatek albo zmielone wykorzystywać do wypieków czy nawet koktajli. Doskonale się nadają na drugie śniadanie, albo podwieczorek. Garstka orzechów dziennie wspomoże nas w okresach dużego stresu i wysiłku zarówno psychicznego jak i fizycznego. A na zakończenie cenna rada i ciekawostka dla Pań – jedzcie orzechy, albowiem „pójdą w cycki”!