• razowe ciasto kukurydziane ze śliwkami

    dodano Wrzesień 10, 2013 przez w Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie

    Sezon na śliwki trwa i trwa. Są łatwo dostępne w wielu odmianach, jednakże zapewne najsmaczniejsze będą te wprost z sadu. Z takich śliwek właśnie skorzystałam, hmm… może w tym tkwi sekret udanego ciasta? Efekt –  dość lekki i delikatnie słodki przysmak.

    porcja na małą blaszkę (20 x 15cm)

    Składniki:

    • 1 szklanka mąki żytniej razowej
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka płatków kukurydzianych
    • 300 g maślanki naturalnej
    • ½ szklanki oleju
    • 1 jajko
    • 1/3 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 2 łyżki cappuccino
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 6 dużych śliwek

    Przygotowanie:

    Wsypujemy do miski suche produkty i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy w całość. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i równo rozsmarowujemy łyżką. Śliwki przekrajamy na połówki, usuwamy z nich pestki i delikatnie wciskamy w ciasto częścią przeciętą ku górze.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC na ok 45 minut.

    Smacznego!

    razowy placek kukurydziany ze śliwkami


    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>