• lody dyniowe

    dodano Sierpień 30, 2013 przez w Bezglutenowa, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Pozostałe, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Często największe upały występują pod koniec lata. Może Wy już macie ich dość, ale ja ich wypatruję, gdyż mam nadzieję, że sięgnęlibyście wtedy po ten przepis i przyrządzili w domu te pyszne, słodkie lody dyniowe!

    lody-dyniowe-w-pucharkach

    Składniki:

    • 1,5 szkl. puree z dyni*
    • 1 puszka mleka kokosowego
    • 0,5 szkl. cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • wanilia

    * Przepis na puree z dyni:

    Dynię przekroić, oczyścić z pestek i pokroić na 4-6 części. Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 170-180ºC i piec ok. godziny, aż miąższ będzie miękki. Następnie usunąć skórkę, a miąższ zmiksować z niewielką ilością wody do pożądanej konsystencji.

    Przygotowanie:

    Mleko kokosowe ubijać mikserem lub w robocie kuchennym przez kilka minut. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż zanikną kryształki (można użyć pudru). Do słodkiego mleka dodać pozostałe składniki, dokładnie zamieszać. Po wstawieniu masy do zamrażarki należy co ok. godzinę przemieszać masę, najlepiej mikserem. Im dłużej będziemy trzymać się tego procederu, tym gładsze i bardziej puszyste otrzymamy lody. Ja mieszałam swoje ok. 10 razy i przyznaję, że mogłam jeszcze więcej. Dlatego nie bądźcie leniami, bo od tego zależy efekt końcowy, a jest on pyszny! Smacznego!

    lody-dyniowe-z-bliska

     

    Print Friendly
    Udostępnij!

1 komentarz

  1. STS pisze:

    Pycha!
    Zapraszm do mojej akcji „Lody, lody dla ochłody” na Mikserze.

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>