


To już (a może dopiero?) trzeci mój przepis na Vegestrefie. Tym razem również uległam ciastu drożdżowemu z mąką pełnoziarnistą, jednak pokusiłam się o wypróbowanie wersji na słodko. Starałam się dorzucić szczyptę zdrowia do tych słodkości, więc stąd ich delikatnie bakaliowe nadzienie z dodatkiem ziaren.
Porcja na ok. 15 ciasteczek
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku. Dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę, mąkę pszenną oraz sól i mieszamy. Zagniatamy ciasto, stopniowo dosypując mąkę razową, aż utworzy zwartą całość i przestanie kleić się do ręki. Naczynie z ciastem przykrywamy tkaniną i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy, dzielimy na dwie części, a następnie wałkujemy wycinając kółka, tak jak na pierogi.
Składniki farszu łączymy ze sobą i umieszczamy centralnie na połowie wyciętych kawałków, przykrywamy drugą częścią i dociskamy palcem, nadając im odpowiedni kształt.
Pierożki pieczemy 20 minut w temp. 160C.
Wyglądają absolutnie fantastycznie!