• pełnoziarnista łódka z cukinią

    dodano Lipiec 28, 2013 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Mączne, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska, Zapiekane

    Sezon na cukinię rozpoczął się na dobre, dlatego mamy dla Was kolejny przepis z tym warzywem. Łatwa i sprawdzona receptura na zdrowe i wartościowe danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co więcej, jest to kulinarny debiut Ciosia na vegestrefie, a więc gorąco zachęcamy do wypróbowania. Mistrz ciasta drożdżowego powraca, aby tym razem zaprezentować pomysł na ciasto drożdżowe w wersji wytrawnej.

    Porcja na jedną keksówkę

    Składniki na ciasto:

    • 80 ml mleka sojowego
    • 40 g margaryny Planty
    • 30 g świeżych drożdży
    • 1 szklanka mąki żytniej razowej (najlepiej typ 2000)
    • ½ szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki cukru
    • Szczypta soli

    Składniki na farsz:

    • 1 mała cukinia
    • 2 łyżki kaszy mannej
    • ½ szklanki nasion słonecznika
    • 1 łyżeczka soli

     

    Przygotowanie ciasta:

    Margarynę dodajemy do mleka i ogrzewamy do momentu rozpuszczenia. Następnie studzimy, aby było lekko ciepłe. Do naczynia z mlekiem wsypujemy cukier, pokruszone drożdże i mąkę pszenną, a następnie łączymy te składniki ze sobą. Odstawiamy na 10 minut, a po upływie tego czasu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto ręką przez 15 minut (jeżeli nadal klei się do rąk, dodajemy więcej mąki). Ciasto wałkujemy na kształt elipsy, takiej wielkości, aby po umieszczeniu w blasze zachodziło ok 3cm na boki.

    Przygotowanie farszu:

    Cukinię myjemy i kroimy wraz ze skórką w 0,5cm krążki. Zalewamy je wodą z solą i gotujemy do miękkości (ok. 5-8 min). Blaszkę wyłożoną ciastem posyp kaszą i umieść w zgłębieniu odsączoną i wystudzoną cukinię. Posypujemy nasionami słonecznika.

    Całość należy piec 30 minut w temperaturze 160C.

    pełnoziarnista łódka z cukinią

     

    Print Friendly
    Udostępnij!

5 komentarzy

  1. siostraelwa pisze:

    Super! Jeszcze mleko sojowe, akurat okazuje się, że mam prawdopodobnie nietolerancję laktozy.

    Przepis wypróbuję!!

  2. cios pisze:

    Ciasto można zrobić też na bazie kefiru, lub wody (tak jak na foccacię);)Jednak wyrób z mlekiem sojowym „dogaduje” się z wałkiem i blaszką najlepiej ;)

  3. Justyna pisze:

    gdyby nie margaryna byłoby zdrowe … szukam dalej przepisów na tej stronie :D

  4. basia1234 pisze:

    uwielbiam ten przepis ! Prosty , dość szybki, zdrowy – super ;) Smakuje wyśmienicie !

Odpowiedz na „JustynaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>