


Sezon na cukinię rozpoczął się na dobre, dlatego mamy dla Was kolejny przepis z tym warzywem. Łatwa i sprawdzona receptura na zdrowe i wartościowe danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co więcej, jest to kulinarny debiut Ciosia na vegestrefie, a więc gorąco zachęcamy do wypróbowania. Mistrz ciasta drożdżowego powraca, aby tym razem zaprezentować pomysł na ciasto drożdżowe w wersji wytrawnej.
Porcja na jedną keksówkę
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Przygotowanie ciasta:
Margarynę dodajemy do mleka i ogrzewamy do momentu rozpuszczenia. Następnie studzimy, aby było lekko ciepłe. Do naczynia z mlekiem wsypujemy cukier, pokruszone drożdże i mąkę pszenną, a następnie łączymy te składniki ze sobą. Odstawiamy na 10 minut, a po upływie tego czasu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto ręką przez 15 minut (jeżeli nadal klei się do rąk, dodajemy więcej mąki). Ciasto wałkujemy na kształt elipsy, takiej wielkości, aby po umieszczeniu w blasze zachodziło ok 3cm na boki.
Przygotowanie farszu:
Cukinię myjemy i kroimy wraz ze skórką w 0,5cm krążki. Zalewamy je wodą z solą i gotujemy do miękkości (ok. 5-8 min). Blaszkę wyłożoną ciastem posyp kaszą i umieść w zgłębieniu odsączoną i wystudzoną cukinię. Posypujemy nasionami słonecznika.
Całość należy piec 30 minut w temperaturze 160C.
Super! Jeszcze mleko sojowe, akurat okazuje się, że mam prawdopodobnie nietolerancję laktozy.
Przepis wypróbuję!!
Ciasto można zrobić też na bazie kefiru, lub wody (tak jak na foccacię);)Jednak wyrób z mlekiem sojowym „dogaduje” się z wałkiem i blaszką najlepiej
gdyby nie margaryna byłoby zdrowe … szukam dalej przepisów na tej stronie
Ciasto drożdżowe można zrobić bez margaryny lub z dodatkiem oleju, próbowałam na wszelkie sposoby i wychodzi!
uwielbiam ten przepis ! Prosty , dość szybki, zdrowy – super
Smakuje wyśmienicie !