


Wiedzieliście, że można zrobić pyszny dżemik z cukinii? Na szczęście moja mama wiedziała, że można! Dzięki niej możecie sami wypróbować ten przepis. Na pewno przyda się on tym, którzy na działce mają dużo cukinii i nie wiedzą co z nią począć.
TUTAJ przeczytacie artykuł o przygotowaniu się do pracy z robieniem przetworów.
Składniki:
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i rozparzyć do osiągnięcia papki. Dolać sok z jednej cytryny i wsypać cukier. Smażyć do momentu otrzymania pożądanej konsystencji. Gorącym dżemem napełnić przygotowane słoiki. Odwrócić na kilka minut do góry dnem. Dodawać np. na kanapki i do naleśników i rozkoszować się smakiem =)
Czym można by zastąpić cukier?
Hm.. może fruktozą? Pamiętajmy, że gdy dodajemy mniej cukru tracimy też częściową ochronę, gdyż cukier to także środek konserwujący. Wtedy najlepiej dłużej smażyć cukinię, aby pozbyć się wody będącej środowiskiem przyjaznym drobnoustrojom
Cukinia na słodko jest zaskakująco dobra, dałabym jeszcze szczyptę cynamonu