• dżem z cukinii

    dodano Sierpień 5, 2013 przez w Bezglutenowa, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Wiedzieliście, że można zrobić pyszny dżemik z cukinii? Na szczęście moja mama wiedziała, że można! Dzięki niej możecie sami wypróbować ten przepis. Na pewno przyda się on tym, którzy na działce mają dużo cukinii i nie wiedzą co z nią począć.

    TUTAJ przeczytacie artykuł o przygotowaniu się do pracy z robieniem przetworów.

    Składniki:

    • 1,5kg cukinii
    • 150-400g cukru
    • sok z cytryny

     

    Przygotowanie:

    Cukinię dokładnie umyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i rozparzyć do osiągnięcia papki. Dolać sok z jednej cytryny i wsypać cukier. Smażyć do momentu otrzymania pożądanej konsystencji. Gorącym dżemem napełnić przygotowane słoiki. Odwrócić na kilka minut do góry dnem. Dodawać np. na kanapki i do naleśników i rozkoszować się smakiem =)

    dzem-z-cukinii

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi

3 komentarzy

  1. Alicja pisze:

    Czym można by zastąpić cukier?

    • cios pisze:

      Hm.. może fruktozą? Pamiętajmy, że gdy dodajemy mniej cukru tracimy też częściową ochronę, gdyż cukier to także środek konserwujący. Wtedy najlepiej dłużej smażyć cukinię, aby pozbyć się wody będącej środowiskiem przyjaznym drobnoustrojom ;)

  2. kikimora pisze:

    Cukinia na słodko jest zaskakująco dobra, dałabym jeszcze szczyptę cynamonu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>