


Ostatnio w ramach poszerzenia swoich kulinarnych poglądów zaczęłam przeglądać hiszpańskie blogi wegetarian i wegan. Znalazłam tam pięknie wyglądający dżem z pomidorów. Jak się okazało na polskie strony również zawędrował, ale przecież kiedy o nim opowiadałam innym, wszyscy robili zdziwione miny! Postanowiłam więc spróbować usmażyć taką konfiturę i podzielić się z Wami wynikami tego eksperymentu.
Wcześniej polecam nasz artykuł o przygotowywaniu zapasów na zimę, z którego dowiecie się m.in. jak odpowiednio wyparzyć słoiki.
Porcja na 3 słoiczki po ok. 250ml.
Składniki:
Przygotowanie:
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokrojone w kostkę wrzucić do dużego garnka, przykryć i dusić do momentu, aż powstanie jedna masa. Następnie odkryć, trzymać na średnim ogniu, aż nieco odparują z wody. Dodać cukier, sok z jednej cytryny i mieszając czas od czasu smażyć, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Gorący dżem rozlewać do przygotowanych wcześniej słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem na kilka minut. Smacznego!