• dżem z pomidorów

    dodano Lipiec 25, 2013 przez w Bezglutenowa, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Ostatnio w ramach poszerzenia swoich kulinarnych poglądów zaczęłam przeglądać hiszpańskie blogi wegetarian i wegan. Znalazłam tam pięknie wyglądający dżem z pomidorów. Jak się okazało na polskie strony również zawędrował, ale przecież kiedy o nim opowiadałam innym, wszyscy robili zdziwione miny! Postanowiłam więc spróbować usmażyć taką konfiturę i podzielić się z Wami wynikami tego eksperymentu.

    Wcześniej polecam nasz artykuł o przygotowywaniu zapasów na zimę, z którego dowiecie się m.in. jak odpowiednio wyparzyć słoiki.

    Porcja na 3 słoiczki po ok. 250ml.

    Składniki:

    • 2kg pomidorów (najlepiej odmiana ‚lima’)
    • 350-500g cukru
    • sok z cytryny
    • ew. 1 łyżka cukru z wanilią

     

    Przygotowanie:

    Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokrojone w kostkę wrzucić do dużego garnka, przykryć i dusić do momentu, aż powstanie jedna masa. Następnie odkryć, trzymać na średnim ogniu, aż nieco odparują z wody. Dodać cukier, sok z jednej cytryny i mieszając czas od czasu smażyć, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Gorący dżem rozlewać do przygotowanych wcześniej słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem na kilka minut. Smacznego!

    dzem-z-pomidorow

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>