• dżem morelowo-pomarańczowy

    dodano Lipiec 19, 2013 przez w Bezglutenowa, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Pozostałe, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Pora zacząć przygotowywać przetwory, gdyż nadszedł na to idealny czas. Sklepowe półki uginają się pod dojrzałymi owocami, a skrzynki na rynku kipią od dobrodziejstw, które można zamknąć w słoiczku. Ja zrobiłam póki co cztery dżemy, przepisy na wszystkie już niedługo zostaną Wam udostępnione, a póki co zaczynamy od konfitury morelowej z pomarańczą.

    TUTAJ możecie przeczytać artykuł Agnieszki o tym, jak się przygotować do robienia zapasów na zimę.

    Porcja na pięć słoiczków po ok. 250ml.

    Składniki:

    • 2kg dojrzałych moreli
    • 1/2l świeżego soku z pomarańczy
    • 200-300g cukru (najlepiej żelującego)
    • 1/2 łyżeczki kardamonu
    • szczypta imbiru

     

    Przygotowanie:

    Morele dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Następnie kroimy je w ćwiartki. W dużym garnku mieszamy razem sok z pomarańczy oraz cukier. Gdy cukier już się rozpuści, wsypujemy morele, dokładnie mieszamy i prażymy na małym ogniu często mieszając. Dżem jest gotowy, kiedy uznamy, że już się odpowiednio zagęścił, a morele się rozpadły. Trwa to nie dłużej niż 20 minut w przypadku dojrzałych, ale nie przejrzałych owoców. Pod koniec prażenia dodajemy przyprawy. Gotową konfiturę przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków. Porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem na kilka minut. Słoiczki są gotowe przetrwać najzimniejszą z każdych zim!

    dzem-morelowo-pomaranczowy

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>