


Pora zacząć przygotowywać przetwory, gdyż nadszedł na to idealny czas. Sklepowe półki uginają się pod dojrzałymi owocami, a skrzynki na rynku kipią od dobrodziejstw, które można zamknąć w słoiczku. Ja zrobiłam póki co cztery dżemy, przepisy na wszystkie już niedługo zostaną Wam udostępnione, a póki co zaczynamy od konfitury morelowej z pomarańczą.
TUTAJ możecie przeczytać artykuł Agnieszki o tym, jak się przygotować do robienia zapasów na zimę.
Porcja na pięć słoiczków po ok. 250ml.
Składniki:
Przygotowanie:
Morele dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Następnie kroimy je w ćwiartki. W dużym garnku mieszamy razem sok z pomarańczy oraz cukier. Gdy cukier już się rozpuści, wsypujemy morele, dokładnie mieszamy i prażymy na małym ogniu często mieszając. Dżem jest gotowy, kiedy uznamy, że już się odpowiednio zagęścił, a morele się rozpadły. Trwa to nie dłużej niż 20 minut w przypadku dojrzałych, ale nie przejrzałych owoców. Pod koniec prażenia dodajemy przyprawy. Gotową konfiturę przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków. Porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem na kilka minut. Słoiczki są gotowe przetrwać najzimniejszą z każdych zim!