


Żadne słowa nie opiszą tego, jak się cieszę! To już setny przepis vegestrefy! Nasza strona istnieje już rok i ma ponad pół tysiąca fanów! Z tej właśnie okazji przygotowałam tort Shrek. Jest to najlepsze wegańskie ciasto jakie kiedykolwiek jadłam i słusznie, bo okazja również jest niepowtarzalna! =)
Składniki na biszkopt:
Przygotowanie biszkoptu:
W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki: mąki, cukier, proszek, sodę. W drugim naczyniu mleko sojowe ubić trzepaczką lub widelcem z octem – nieco zgęstnieje i się spieni. Następnie dodać do niego olej, zamieszać. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie zamieszać, można mikserem, ale nie jest to konieczne. Ciasto przelać do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej olejem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 25-30 minut w 180ºC. Gotowe odstawić do ostudzenia.
Składniki na zieloną masę:
Przygotowanie zielonej masy:
W szklance soku dokładnie rozpuścić budyniowy proszek. Pozostałą część zagotować. Do gotującego się soku wlać mieszankę i szybko mieszać, aby uniknąć grudek. Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt.
Składniki na śmietankę kokosową:
Przygotowanie śmietanki kokosowej:
Mleko kokosowe chłodzić min. 3 godziny w lodówce. Po tym czasie zebrać tłuszcz, który oddzielił się na wierzchu, nie nabierając wody kokosowej, która pozostała na dnie naczynia. Dodać szczyptę soli i cukier i ubijać śmietankę. W razie potrzeby dodać śmietan-fix – nawet do kilku opakowań. Olej kokosowy, również schłodzony, ubijać przez chwilę mikserem, po czym dodawać do niego ubite mleko kokosowe i dokładnie mieszać za pomocą miksera. Śmietankę wyłożyć na schłodzoną zieloną masę i włożyć całość do lodówki.
Składniki na dekorację:
Przygotowanie dekoracji:
Kiwi pokroić w cienkie plasterki i układać na śmietance. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić na chwilę. Wlać je na tort jeszcze ciepłe, gdyż bardzo szybko zastygają. Teraz tort najlepiej włożyć do zamrażalnika, gdyż gorąca galaretka bardzo szkodzi śmietance kokosowej. Po leżakowaniu min. pół godziny, a maks. godzinę w zamrażalniku tort jest gotowy do wzbogacenia każdej imprezy! =)
Uwaga!
Bardzo efektowny, z chęcią zrobię!
To nie lada komplement od Szpinakowej Wróżki!
on wygląda wspaniale ! Mniam !!!
delecta robi wegańską galaretkę? beż żelatyny wieprzowej??
To nie jest wegański przepis. W galaretkach i w budyniu znajduje się świńska żelatyna. Także życzę smacznego.
Skądże znowu! Użyłam galaretek, które zamiast żelatyny mają w składzie karagen. Na rynku dostępne są także galaretki z pektyną bądź agarem, również roślinnymi zamiennikami żelatyny. Jeśli chodzi natomiast o budyń to jeszcze nigdy nie widziałam proszku do przygotowywania budyniu z żelatyną
Można jednak ominąć kupny proszek i zrobić swój własny ze skrobi ziemniaczanej i świeżej laski wanilii.