• wegański tort shrek

    dodano Lipiec 15, 2013 przez w Ciasta i ciasteczka, Desery, Imprezy, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Na specjalną okazję, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Żadne słowa nie opiszą tego, jak się cieszę! To już setny przepis vegestrefy! Nasza strona istnieje już rok i ma ponad pół tysiąca fanów! Z tej właśnie okazji przygotowałam tort Shrek. Jest to najlepsze wegańskie ciasto jakie kiedykolwiek jadłam i słusznie, bo okazja również jest niepowtarzalna! =)

    weganski-tort-shrek

    Składniki na biszkopt:

    • 250ml mleka sojowego
    • 180g mąki pszennej
    • 25g mąki kukurydzianej*
    • 150g cukru
    • 80ml oleju
    • 1 łyżka octu winnego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody

    Przygotowanie biszkoptu:

    W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki: mąki, cukier, proszek, sodę. W drugim naczyniu mleko sojowe ubić trzepaczką lub widelcem z octem – nieco zgęstnieje i się spieni. Następnie dodać do niego olej, zamieszać. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie zamieszać, można mikserem, ale nie jest to konieczne. Ciasto przelać do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej olejem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 25-30 minut w 180ºC. Gotowe odstawić do ostudzenia.

    tort-weganski-shrek-ze-wstazka

    Składniki na zieloną masę:

    • 900ml soku zielonego Pysio lub Kubuś
    • 3 op. budyniu śmietankowego bez cukru

    Przygotowanie zielonej masy:

    W szklance soku dokładnie rozpuścić budyniowy proszek. Pozostałą część zagotować. Do gotującego się soku wlać mieszankę i szybko mieszać, aby uniknąć grudek. Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt.

    kawalek-tort-weganski-shrek

    Składniki na śmietankę kokosową:

    • 2 puszki mleka kokosowego*
    • 150ml oleju kokosowego*
    • śmietan-fix
    • cukier wanilinowy
    • szczypta soli

    Przygotowanie śmietanki kokosowej:

    Mleko kokosowe chłodzić min. 3 godziny w lodówce. Po tym czasie zebrać tłuszcz, który oddzielił się na wierzchu, nie nabierając wody kokosowej, która pozostała na dnie naczynia. Dodać szczyptę soli i cukier i ubijać śmietankę. W razie potrzeby dodać śmietan-fix – nawet do kilku opakowań. Olej kokosowy, również schłodzony, ubijać przez chwilę mikserem, po czym dodawać do niego ubite mleko kokosowe i dokładnie mieszać za pomocą miksera. Śmietankę wyłożyć na schłodzoną zieloną masę i włożyć całość do lodówki.

    weganski-tort-shrek-pionowe

    Składniki na dekorację:

    • 5 szt. kiwi
    • 2 galaretki zielone Delecta 30 minut
    • 3 szkl. wody
    • herbatniki wegańskie*

    Przygotowanie dekoracji:

    Kiwi pokroić w cienkie plasterki i układać na śmietance. Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić na chwilę. Wlać je na tort jeszcze ciepłe, gdyż bardzo szybko zastygają. Teraz tort najlepiej włożyć do zamrażalnika, gdyż gorąca galaretka bardzo szkodzi śmietance kokosowej. Po leżakowaniu min. pół godziny, a maks. godzinę w zamrażalniku tort jest gotowy do wzbogacenia każdej imprezy! =)

    Uwaga!

    • zamiast mąki kukurydzianej można użyć skrobi kukurydzianej
    • mleko kokosowe powinno zawierać w swoim składzie jedynie ekstrakt kokosowy i wodę – wszelkie dodatki emulgatorów nie pozwolą na rozdzielenie się „śmietanki” i wody kokosowej
    • mleko kokosowe powinno zawierać jak najwięcej ekstraktu – ja kupiłam mleko firmy Real THAI o zawartości 85% ekstraktu kokosowego
    • olej kokosowy powinien być bez domieszek – 100% oleju kokosowego, oczywiście stałego w temperaturze pokojowej
    • widoczne na zdjęciu herbatniki kupiłam w Piotrze i Pawle – są to waniliowe Cookies on tour firmy Coppenrath

    weganski-tort-shrek-z-gory

    Print Friendly
    Udostępnij!

6 komentarzy

  1. kikimora pisze:

    Bardzo efektowny, z chęcią zrobię!

  2. Marta pisze:

    on wygląda wspaniale ! Mniam !!!

  3. Iwona pisze:

    delecta robi wegańską galaretkę? beż żelatyny wieprzowej??

  4. Maja pisze:

    To nie jest wegański przepis. W galaretkach i w budyniu znajduje się świńska żelatyna. Także życzę smacznego.

    • mery pisze:

      Skądże znowu! Użyłam galaretek, które zamiast żelatyny mają w składzie karagen. Na rynku dostępne są także galaretki z pektyną bądź agarem, również roślinnymi zamiennikami żelatyny. Jeśli chodzi natomiast o budyń to jeszcze nigdy nie widziałam proszku do przygotowywania budyniu z żelatyną :) Można jednak ominąć kupny proszek i zrobić swój własny ze skrobi ziemniaczanej i świeżej laski wanilii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>