


Oto pyszna, aksamitna zupa na podstawie przepisu Mai Ostaszewskiej – aktorki i wegetarianki od urodzenia. Zawsze miała moją sympatię, więc gdy zobaczyłam jej przepisy w czasopiśmie postanowiłam wypróbować choć jeden i nie żałuję!
Składniki (2 porcje):
* Śmietana czy jakikolwiek inny produkt nabiałowy jest opcjonalny, gdyż zupa doskonale smakuje w wersji wegańskiej. Także podaje w składnikach, ponieważ tak było w oryginale, ale polecam nie zabielać zupy.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy, a miękkie gnieciemy i odstawiamy na bok. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojone drobno cebulę i czosnek oraz obraną cukinię, która może być pokrojona w większe kawałki. Smażymy przez chwilkę po czym zalewamy winem i gotujemy do momentu odparowania. Następnie zalewamy całość bulionem i gotujemy ok. 5-10 minut, aż cukinia zmięknie. Pod koniec dodajemy ugniecione ziemniaki. Następnie za pomocą blendera miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy śmietanę, doprawiamy i odstawiamy na palnik, aby całość ponownie się zagotowała. Smacznego!
Zabieram się właśnie za krem z cukinii ale dodaję jeszcze małą marchewkę, małą pietruszkę i natkę pietruszki. Taka opcja bardziej smakuje mojemu ośmioletniemu Smakoszowi