


Została mi tylko mała garstka mąki pszennej, ale za to całe opakowanie mąki kukurydzianej i wielki apetyt na jakieś placuszki. Buszowałam i buszowałam po amerykańskich blogach kulinarnych i w końcu znalazłam coś prostego, ale przepysznego. Oczywiście pominęłam bądź zamieniłam mało znane w Polsce składniki i po tej niewielkiej modyfikacji otrzymujemy idealne, proste danie.
Składniki suche:
Składniki mokre:
Przygotowanie:
Wymieszać razem składniki suche w jednej misce, a w drugiej, większej połączyć składniki mokre. Następnie stopniowo dodawać suchą mieszankę do mokrej i mieszać, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto wylewać małymi porcjami na suchą, rozgrzaną patelnię. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza należy przekręcać placuszki na drugą stronę. Koniecznie podawać od razu po przygotowaniu! Gorące są najlepsze =)
co to takiego mleko roślinne?????
Mowa tu o dowolnym mleku na bazie rośliny np. mleko sojowe, migdałowe, orzechowe itp
Zamiast jajka mogę użyć pół banana?
Sati, możesz wszystko
Nie wypróbowywałam tej wersji, więc nie wiem jaki będzie efekt, ale próbować można!
Zrobiłam dziś te placuszki, zamieniłam tylko mleko sojowe na zwykłe:) wyszły rewelacyjne, dziękuję bardzo za super przepis
faktycznie prosty przepis!

żeby nie było nudno dodałam mleko ryżowe waniliowe, zamiast cukru miód i cynamon, a do gotowych dodalam wlasnej roboty krem fraiche bananowo-mangowy i każdy, kto ich spróbował był zachwycony
konkludując, przepis zaproponowany przez Ciebie jest fenomenalną bazą do własnych wariacji smakowych