• pieczone kotlety z cebuli

    dodano Czerwiec 13, 2013 przez w Dania główne, Kotlety, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Nie dość, że kotlety z cebuli to jeszcze pieczone! I to z ryżem i z sokiem pomidorowym! Ale są naprawdę dobre. Ich jedyną wadą jest wysychanie w piekarniku, dlatego następnym razem na pewno zastosuję papier lub folię, aby je zabezpieczyć przed utratą wilgoci.

    Składniki:

    • 1,5 szkl. siekanej cebuli
    • 1 szkl. ugotowanego ryżu
    • 1/2 szkl. płatków owsianych
    • 1/2 szkl. soku pomidorowego
    • 1/3 szkl. orzechów włoskich
    • 1/3 szkl. ziaren słonecznika
    • 1 łyżka natki pietruszki
    • 2 ząbki czosnku
    • majeranek
    • sól, pieprz
    • bułka tarta

     

    Przygotowanie:

    Posiekać orzechy włoskie i natkę pietruszki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać razem i formować kotleciki. Gotowe obtoczyć w bułce tartej i piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Najlepiej podawać je z sosem np. pomidorowo-paprykowym albo musztardowym. Smacznego!

    pieczone-kotlety-z-cebuli

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi ,

3 komentarzy

  1. zuzayana pisze:

    swietny pomysl, bardzo lubie cebule, a nigdy nie wpadlam na to by z niej zrobić kotleciki. a te są bogate w orzechy, ziarna i blonnik. super! wykonam :)

  2. Magda pisze:

    Składniki są wspaniałe, ale kotlety nie chciały się skleić.Dlatego zapiekłam wszystkie produkty i wyszła super zapiekanka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>