


Oto wegańskie babeczki bez dodatku ani grama cukru! W tym przepisie występują suszone śliwki, ale można też użyć daktyli, żurawiny czy rodzynek – co kto lubi. Pięć minut i macie doskonale słodkie i aromatyczne, zdrowe muffiny.
Składniki (8-10 szt.):
Przygotowanie:
Śliwki moczymy chwilę w ciepłej wodzie, a następnie drobniutko je siekamy. W dużej misce mieszamy je z wrzątkiem, olejem i aromatem. W drugiej misce łączymy mąki, siekane orzechy i sodę, wsypujemy je do dużej miski i dokładnie mieszamy. Po kilku ruchach łyżką powinniśmy otrzymać gładkie, błyszczące ciasto. Przekładamy je łyżeczką do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub papierem do pieczenia. Wierzch dekorujemy płatkami owsianymi, wkładamy formę do piekarnika i pieczemy w 180ºC przez 25-30 minut.
Jeśli nie macie formy na muffinki, nic straconego. Z papieru do pieczenia wytnijcie kwadraty o boku min. 10cm. Połóżcie jeden kwadrat na drugim, a na nich szklankę. Teraz należy podnieść papier i docisnąć do brzegów szklanki. Mocnym sznurkiem otoczcie kilkukrotnie Waszą „papilotkę” nałożoną na szklankę i zawiążcie guz. Wyciągnijcie szklankę i gotowe! Oto Wasze foremki, w których babeczki uzyskają doskonały kształt. Powodzenia!